DATA PROTECTION POLICY

This Personal Data and Information Notice is issued to all our valued customers / prospective customers, pursuant to the requirements of the Personal Data Protection Act 2010. If there is any conflict between the English and Bahasa Malaysia versions of this notice, the English notice shall prevail.

We treat and view your personal data seriously.

In the course of your dealings with Suntrack Development Sdn Bhd, our subsidiaries, our sister companies and partners (hereinafter collectively referred to as “us”, “we” or “our”, as the case may be), we will request that you provide data and information about yourself (“Personal Data”) for the following matters:

  1. the signing up for the purchase of property(ies) from us and/or our related companies,
  2. the subscription for information in relation to the latest properties/projects offered by us and by our related companies, and
  3. the establishment, operation or provision of products or services offered by or through us and/or other products and services provided or made available or offered by us and/or our related companies from time to time.

Personal information/data will also be collected from you from time to time in the ordinary course of the continuation of your business relationship with us.

Such Personal Data may be subject to applicable data protection, privacy and other similar laws and may include information concerning name, age, identity card number, address, gender, date of birth, occupation, contact information and email address.

Such Personal Data provided may be given by you but in order to fulfill certain conditions to enter into a contract, the Personal Data information is obliged to be given before any sales process can be completed.

The failure to supply such Personal Data will:-

  1. Result in us being unable to provide you with the notices and / or products requested;
  2. Affect your ability to enter into any necessary agreement in relation to the purchase of our products and / or use of our services; and / or
  3. Result in us being unable to update you on our latest products, promotions, events and / or launches

Personal information/data that you have provided to us, whether now or in future, may be processed, used, recorded, stored or disclosed by or on behalf of us for one or more of the following purposes:

  • Internal record keeping
  • To improve our products and services
  • To enable you to provide goods or services to Suntrack
  • To assess your job application
  • To send you promotional messages and special offers based on your privacy preferences
  • To better understand your needs as customers
  • For research purposes, including statistical analysis
  • For marketing activities
  • To match, compare, transfer or exchange any of your personal information/data held by us from time to time with your personal information/data held by Government bodies, regulatory bodies, corporations or organisations for the purpose of verifying your personal information/date
  • For enforcement of your obligations, including without limitation the collection of amounts outstanding from you; and
  • For purposes ancillary or relating thereto

Personal data held by us will generally be kept confidential but you hereby consent and authorize us to provide, transfer or disclose such personal information/data to any one or more of the following parties for the purposes set out in Paragraph (5) above:

  • Any person to whom we are compelled or required to do so under law or in response to a competent or Government agency;
  • Any of our related companies and subsidiaries including those established in the future;
  • Our business partners who provide related services or products in connection with our business;
  • Government agencies, statutory authorities and industry regulators;
  • Our auditors, consultants, accountants, lawyers or other financial or professional advisers;
  • Third party service or product providers as may determine to be necessary or appropriate.

We shall keep and process your data in a secure manner. We endeavor, where practicable, to implement the appropriate administrative and security safeguards and procedures in accordance with the applicable laws and regulations to prevent the unauthorized or unlawful processing of your personal data and the accidental loss or destruction of, or damage to, your Personal Data.

Where we consider it necessary or appropriate for the purposes of data storage or processing or providing any service or product on our behalf of you, we may transfer your Personal Data to another member of our Group or third party service, under conditions of confidentiality and similar levels of security safeguards.

You may request access to your Personal Data, and / or correct your Personal Data which is inaccurate, misleading or not current, if necessary. Any such requests in relation to your Personal Data may be directed to our Manager, Corporate Affairs at 03 8318 3188 or at info@suntrack.com.my

In the event that you do not approve of our use of your Personal Data for any other purpose apart from the purpose for which your information was provided to us, you may inform us of this by writing to us at info@suntrack.com.my , and we shall take all reasonable efforts to comply with your request. This request can also be sent to:

Senior Manager, Corporate Affairs
Suntrack Development Sdn Bhd

1-1, Kanvas
Jalan Teknokrat 6
63000 Cyberjaya
Selangor Darul Ehsan
(Re: Deletion of contact details from mailing list)

If we do not receive any written notice from you, we shall presume that you have approved of our use of your Personal Data in accordance with this notice. However, please be rest assured that you will be able to terminate this approval at any time.

NOTIS DATA DAN MAKLUMAT PERIBADI

Notis Data & Maklumat Peribadi ini dikeluarkan kepada semua pelanggan / bakal pelanggan kami yang dihargai, selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi Malaysia 2010. Sekiranya terdapat percanggahan Antara versi Bahasa Inggeris notis ini dengan versi Bahasa Malaysia / Melayu, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.

Kami mengambil berat dan memandang serius data peribadi anda.

Sewaktu anda berurusan dengan Suntrack Development Sdn Bhd, anak syarikat, syarikat berkaitan dan rakan perniagaan kami (selepas ini keseluruhannya drujuk sebagai “kami”), kami akan meminta anda memberikan data dan maklumat berkenaan diri anda (“Data Peribadi”) untuk tujuan-tujuan berikut:

  1. Pendaftaran untuk pembelian hartanah daripada kami dan/atau syarikat berkaitan kami
  2. Pendaftaran untuk mendapatkan maklumat berkenaan produk / projek terbaharu yang kami tawarkan atau daripada syarikat berkaitan kami
  3. Penubuhan, operasi atau penyediaan produk atau perkhidmatan yang kami tawarkan melalui kami atau oleh syarikat-syarikat berkaitan kami

Data Peribadi akan turut dikumpul daripada anda dari masa ke semasa sebagai kesinambungan hubungan perniagaan antara kanda dengan kami.

Data Peribadi tersebut mungkin tertakluk kepada undang-undang perlindungan data, privasi dan undang-undang serupa lain yang terpakai dan mungkin merangkum maklumat tentang nama, usia, nombor kad pengenalan, alamat, jantina, tarikh lahir, pekerjaan, maklumat hubungan dan alamat e-mel.

Data Peribadi boleh diberi secara sukarela oleh anda tetapi bagi memenuhi syarat-syarat tertentu untuk memasuki sesuatu perjanjian, maklumat Data Peribadi adalah wajib diberikan sebelum proses jualan boleh disempurnakan.

Kegagalan untuk membekalkan Data Peribadi akan:-

  1. Menyebabkan kami tidak dapat menyampaikan kepada anda notis perkhidmatan
    dan/atau produk yang diminta kepada pelanggan / bakal pelanggan;
  2. Menjejaskan keupayaan pihak-pihak terlibat untuk memasuki sebarang perjanjian yang perlu berhubung dengan pembelian produk-poduk kami dan / atau produk penggunaan produk kami; dan / atau
  3. Mengakibatkan kami tidak dapat mengemaskinikan anda tentang produk terkini kami, perkhidmatan-perkhidmatan kami, acara-acara promosi kami dan / atau pelancaran terkini kami.

Data Peribadi yang diberikan oleh anda, sama ada kini atau di masa akan dating, akan dikumpul, digunakan, disimpan atau didedahkan oleh kami atau pihak yang mewakili kami bagi tujuan berikut:

  • Penyimpanan rekod kami
  • Membolehkan kami menambah baik produk dan perkhidmatan kami
  • Bagi membolehkan anda menawarkan produk dan perkhidmatan kepada Suntrack
  • Bagi menilai dan memproses permohonan kerja anda
  • Bagi menghantar mesej dan tawaran istimewa berdasarkan pilihan privasi anda
  • Bagi memahani keperluan anda sebagai pelanggan
  • Untuk tujuan penyelidikan, termasuk analisis statistik
  • Bagi aktiviti pemasaran
  • Memenuhi, membandingkan, memindahkan atau menukar sebarang Data Peribadi anda yang kami simpan dari semasa ke semasa dengan Data Peribadi anda yang disimpan oleh badan-badan Kerajaan, badan-badan kawal selia dan organisasi-organisasi bagi tujuan mengesahkan Data Peribadi anda
  • Bagi menguatkuasa kewajipan anda, termasuk tetapi tidak terhad kepada kutipan bayaran tertangguh daripada anda; dan
  • Untuk tujuan-tujuan berkaitan sebab-sebab di atas.

Data Peribadi yang diberikan kepada kami secara amnya akan dirahsiakan tetapi anda dengan ini membenarkan dan memberi kuasa kepada kami untuk memberikan atau mendedahkan Data Peribadi anda kepada kategori pihak berikut:-

  • Mana-mana orang kepada mana kami terpaksa atau dikehendaki berbuat demikian di bawah undang-undang atau sebagai balasan kepada agensi kompeten atau kerajaan;
  • Mana-mana syarikat berkaitan dan anak syarikat, termasuk yang ditubuhkan di masa hadapan;
  • Rakan kongsi perniagaan yang menyediakan perkhidmatan atau produk berkaitan berhubung dengan perniagaan kami;
  • Agensi-agensi kerajaan, pihak berkuasa berkanun dan pengawal selia industry;
  • Juruaudit, Perunding, akauntan, peguam kami atau penasihat kewangan atau professional yang lain;
  • Penyedia perkhidmatan atau produk pihak ketiga sebagaimana kami anggap perlu atau sesuai.

Kami akan menyimpan dan memproses data anda dalam cara yang selamat. Kami akan berusaha sedaya upaya, di mana praktikal, untuk melaksanakan pelindung dan prosedur pentadbiran dan keselamatan yang sesuai selaras dengan undang-undang dan peraturan yang terpakai untuk menghalang pemprosesan Data Peribadi anda dalam cara yang tidak dibenarkan atau tidak sah dan kehilangan atau kemusnahan atau kerosakan pada Data Peribadi anda dalam cara yang tidak disengajakan.

Sekiranya kami menganggap perlu atau sesuai bagi tujuan penyimpanan atau pemprosesan data atau untuk menyediakan sebarang perkhidmatan atau produk bagi pihak kami kepada anda, kami boleh memindahkan Data Peribadi anda kepada ahli lain dalam syarikat-syarikat Kumpulan kami atau penyedia perkhidmatan pihak ketiga, dalam keadaan kerahsiaan dan tahap perlindungan keselamatan yang serupa.

Anda boleh memohon akses kepada Data Peribadi, pembetulan Data Peribadi anda jika tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau tidak dikemaskinikan, jika perlu. Permohonan-permohonan tersebut berkenaan Data Peribadi anda boleh ditujukan kepada Pengurus Hal Ehwal Korporat kami di 03 8318 3188 atau di info@suntrack.com.my

Sekiranya anda tidak bersetuju dengan penggunaan Data Peribadi anda oleh kami untuk tujuan lain selain daripada tujuan maklumat anda diberikan kepada kami, anda boleh memaklumkan kepada kami dengan menulis kepada kami di info@suntrack.com.my , dan kami akan mengambil segala usaha yang munasabah untuk memenuhi permintaan anda. Permintaan ini juga boleh dihantar secara bertulis ke alamat di bawah:

Pengurus Kanan, Hal Ehwal Korporat
Suntrack Development Sdn Bhd

1-1, Kanvas
Jalan Teknokrat 6
63000 Cyberjaya
Selangor Darul Ehsan
(Re: Pemansuhan maklumat dari senarai hubung)

Sekiranya kami tidak menerima maklum balas dari anda, kami akan menganggap bahawa anda bersetuju dengan penggunaan Data Peribadi anda oleh kami, selaras dengan notis ini. Walau bagaimanapun, anda boleh menarik balik persetujuan anda pada bila-bila masa.

REAP HAPPINESS

Best viewed in landscape mode on mobile devices

×